Geschiedenis

Geschiedenis

Deze website is door mij privé begonnen in 2006 ten behoeve van hulpprojecten in Nepal. Tijdens mijn reis door Nepal van maart 2005 heb ik gezien onder welke erbarmelijke omstandigheden de mensen in Nepal leven. Een warm stevig en volledig geïsoleerd huis is iets wat alleen de rijken onder de bevolking zich kunnen veroorloven.

Tijdens mijn tocht door het Himalaya gebergte heb ik veel armoede gezien. De mensen die in Nepal in de bergen wonen hebben het dubbel zo moeilijk een goed bestaan op te bouwen dan de mensen in de steden. Op deze tocht werden wij begeleid door acht zogenaamde “dragers”, mannen die voor € 12,- per week, met slechts teenslippers onder de voeten en een dun verschoten hemd achter ons aanliepen. Voor dit kleine bedrag zorgden zij ook nog voor ons eten en drinken, gedurende de hele week.

Nepal is natuurlijk niet de enige plek in de wereld waar veel armoede heerst en alle armoede in de wereld bestrijden is niet mogelijk. Ik heb echter tijdens mijn reis gemerkt dat er met een heel klein gebaar een groot plezier gedaan kan worden. Dat wil ik doen door enkele projecten, opgestart door twee broers die ik in Nepal heb ontmoet, te ondersteunen vanuit Nederland. Deze broers realiseren zeer goede resultaten met zeer eenvoudige middelen. De mensen die zij helpen doen het allemaal zelf maar met een klein duwtje in de rug. Mijn interesse en enthousiasme voor deze projecten werden juist hierom gewekt en daarom heb ik besloten mij in samenwerking met deze broers in te zetten voor hen die de hulp hard nodig hebben.

De inhoud van deze projecten wordt elders op deze website toegelicht. Zo ga ik elk jaar, meestal in februari, 3 maanden naar Nepal en ben ik vol ideeën hoe de mensen verder te helpen zijn.

Ik hoop dat u door bovenstaande tekst voldoende geïnteresseerd bent geraakt in wat wij vanuit hier voor de mensen in Nepal kunnen betekenen en, hoewel dit natuurlijk het zoveelste “goede doel” is dat u tegenkomt, u wellicht een bijdrage wilt leveren in de vorm van een gift of donatie. U kunt op de hoogte blijven van alle projecten via deze website waarop wij van alle projecten de voortgang laten zien met foto’s en nieuws.

De welzijnsorganisatie in Nepal: Child Welfare Organisation Nepal

In Nepal is de bevolking onderverdeeld in zogenaamde “kasten”. De lage kaste is de onderlaag van de bevolking, de hoge kaste is het rijke deel van de bevolking. In de ogen van ons westerlingen zijn de mensen in de hoge kaste ook arm. Hoewel het kastesysteem voor de wet is afgeschaft, speelt het in de samenleving nog steeds een rol.

Keshab en zijn familie behoren tot de hoogste kaste maar komen op voor de bevolking uit de lagere kaste. Dit is ongebruikelijk in Nepal. Keshab is welzijnswerker en gediplomeerd junglegids en Ramsharan heeft een reisbureautje in Kathmandu (zie ook www.excursionnepal.com

). Hij organiseert activiteiten voor de toeristen in Nepal, zoals jeep safari’s, bezoek aan olifantenparken, trektochten door de bergen enzovoorts. Naast hun eigenlijke werk steken Keshab en zijn broers veel tijd in projecten ten behoeve van de armen onder de bevolking. Keshab is degene die informatie inwint over de mensen en hun behoeften, Ramsharan houdt zich vooral bezig met de administratie en correspondentie. Radjendra is de rechterhand van Keshab (en ook van mij! ).

Keshab weet dat het niet in de cultuur past als vrouwen uit zichzelf bij mannen aankloppen voor hulp. Dit is erg omdat de vrouwen het in deze cultuur niet gemakkelijk hebben. Als hun man het niet meer ziet zitten worden zij zonder pardon op straat gezet, zonder dat zij een inkomen hebben om voor zichzelf en de kinderen te kunnen zorgen. Ook worden vrouwen soms mishandeld. Zij zullen echter hun man niet verlaten, om de simpele reden dat zij niet zelfstandig genoeg zijn om te kunnen overleven. Keshab gaat dus zelf op zoek en houdt zijn ogen en oren goed open.

Keshab woont met vrouw en twee kinderen in Chitwan. Ramsharan woont in Kathmandu.

Ik heb Keshab als eerste ontmoet in een hotel in Chitwan. Hij was daar omdat hij een ontmoeting had met onze reisleidster. Bij deze ontmoeting waren wij als groep ook aanwezig en wij spraken over de grote armoede die wij hadden gezien en de op dat moment heersende politieke situatie. Keshab vroeg mij daarop of ik enkele van zijn projecten wilde zien. Ik stemde in en raakte direct enthousiast door de simpele manier waarop mensen toch een stuk verder vooruit geholpen kunnen worden.

Persoonlijke activiteiten van mij

Keshab en zijn broers hebben mij geïnspireerd en gemotiveerd. Daarom heb ik activiteiten ondernomen om geld in te zamelen voor de projecten. Dat doe ik bijvoorbeeld via de kerk, (koninginne)markten, bedrijven te benaderen voor een kleine of grotere gift en via projecten op school.

Omdat ik volledig sta achter de manier waarop de mensen in Nepal door Keshab en Ramsharan geholpen worden, heb ik besloten niet alleen geld te verzamelen voor deze broers maar ook persoonlijk mijn steentje bij te dragen. Dat doe ik door elk jaar naar Nepal te gaan om de vrouwen te helpen door het geven van naailessen en breilessen en eenvoudige Engelse les (tolk is Radjendra).